Isnin, 20 Julai 2009

DUKA DAN LUKA MAK

Sejak kebelakangan ini aku selalu tidak sihat. Aku juga sudah lama tidak menjengok blok ini kerana setiap kali aku melihat tajuk blok ini, aku tidak mampu untuk meneruskannya. Aku sebak.


"Mak, Ija ingin menjadi setabah mak. Setabah mak melawan penyakit mak. Tiada airmata dari mak yang merungkaikan penyakit yang mak deritai. Tiada airmata juga yang Ija pamerkan depan mak. Ija sentiasa gembirakan hati mak. Ija sering bercerita dengan mak tentang kenangan manis dengan mak. Sesekali mak tersenyum mendengar cerita Ija. Seingat Ija, ada 2 atau 3 kali mak menangis depan Ija, tapi bukan kerana penyakit mak. Mak menangis menceritakan masa silam mak yang penuh duka.
Mak, sebagai anak, Ija hanya mampu mendengar cerita mak. Cerita lara mak. Biarlah cerita-cerita itu menjadi sejarah luka mak yang mak bawa sampai ke akhir hayat mak. Di saat mak bergelut dengan penyakit mak, mak masih mampu bercerita dengan Ija. Mak, harap mak reda dengan apa yang berlaku. Ija selalu berpesan dengan mak, lupakan kisah-kisah duka dan luka itu, mak laluilah hari mendatang dengan semangat baru. Mak akur dengan cakap Ija. Tapi baru Ija tahu, luka mak memang tak boleh sembuh. Darahnya sentiasa mengalir, walau sedikit.
Mak, sedih, duka, lara, luka yang mak rasai dan deritai tak dapat Ija bayangkan. Ija tak pernah lalui semua itu. Mak, kala mak menangis menceritakan semua ini, Ija kelu. Ija cuba mengubah keadaan, tapi Ija tak berdaya mak. Kehidupan mak telah dimulai dengan sebegitu rupa, Ija tak mampu untuk mengubahnya dalam sekelip mata."
Mak, anak-anak sangat sayangkan mak. Kalaulah masa dapat diulang kembali.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan