Selasa, 2 Ogos 2011

MIMPIKAN MAK

Kerinduan kepada mak membuatkan aku sering bermimpikan mak. Sekurang-kurangnya sebulan sekali aku akan mimpikan mak. Mimpi yang pastinya sangat manis. Mimpi aku berkata-kata dengan mak. Mimpi mak yang sentiasa tersenyum kepada aku.

Tapi pengakhiran mimpi selalunya membuatkan aku sedih. Mimpi ku sering diakhiri di mana aku menyedari bahawa mak sebenarnya sudah tiada. Mimpi yang sebenarnya realiti. Di akhir kata-kataku bersama mak, aku tersedar mak sudah lama pergi. Aku jadi keliru bagaimana aku boleh berbual-bual dengan mak sedangkan hakikatnya mak sudah tiada. Akhirnya aku terjaga dari tidur. Aku terjaga dari mimpi. Aku menghadapi realiti yang sebenarnya. Mak tiada.

Ya Allah. Apakah pertemuan di dalam mimpi ini sebenarnya pengubat rindu ku pada mak. Atau sebagai pernyataan bahawa hidup mak di alam sana sangat tenang, setenang mimpi aku bertemu mak? Kalau itulah gambaran hidup mak di sana, syukur alhamdulillah. Ya Allah, terangilah kehidupan mak di sana.

Mak, sesungguhnya rinduku tak pernah pudar. Ingatan ku pada mak tak pernah hilang. Kasih sayang ku terlalu sukar untuk kugambarkan.

Imbasan kenangan-kenangan lalu sering berada dalam kotak fikiran ku. Kenangan bersama mak yang terlalu indah, yang terlalu sukar untuk kugambarkan. Tiada secalitpun kenangan pahit bersamamu mak.

Mak, dibulan Ramadhan yang mulia ini ingatan terhadap mak makin kuat. Betapa mak menyediakan segala kelengkapan menyambut puasa tanpa sebarang rungutan. Mak lakukannya sendirian. Mak hanya mahu melihat semua anak-anak mak gembira.

Mak, kalaulah mak masih ada, tidak akan ku lepaskan peluang untuk bersama mak setiap masa terluang. Kenapa dulu aku tidak sering menjenguk mak? Kekangan masa. Ye mak, kekangan masa, tugas dan keluarga tidak memungkinkan aku untuk bersama mu selalu. Tapi jauh di sudut hati ku, mak sentiasa dekat dalam hati.

Terbayang-bayang dalam ingatan aku, puasa terakhir bersama mak pada tahun 2008. Mak masih gagahkan diri menyediakan juadah buat kami semua walaupun ketika itu kesihatan mak sudah agak tidak memuaskan. Mak dayakan juga demi untuk melihat anak-anak gembira. Tiada istilah penat yang keluar dari mulut mak. Mak sentiasa tersenyum melayan kami. Oh mak, betapa luhurnya hatimu mak.

Ya Allah, tenangkan lah hati hamba mu ini dalam menghadapi kehilangan abadi ini. Sesungguhnya sangat perit untuk aku menerima semua ini. Hanya kepadamu ya Allah tempat aku mengadu, tempat aku berserah. Ku doakan moga mak tenang di alam sana.

Al Fatihah untuk arwah mak, Siti Mariam binti Ibrahim.

1 ulasan:

  1. kasih ibu membawa ke syurga...beruntung anda mempunyai seorang yang penyayang...
    ops...salam Ramadhan Suza..:)

    BalasPadam